Psikoloji “davranışa yön veren algı, biliş, duygu ve tutumları ve aynı zamanda bunların işlevlerini ve temel mekanizmalarını anlamak için zihinsel süreçleri inceleyen” bir bilim dalıdır. Bir diğer ifadeyle Psikoloji “insanı anlamaya ve açıklamaya çalışan” disiplinlerden biridir. Sosyal bilimlerden doğa bilimlerine kadar pek çok disiplinle kesişme noktasında bulunan Psikolojinin disiplinler arası etkileşime açık ve birleştirici yönü oldukça önem taşır.
Öte yandan Psikolog unvanı sıklıkla ve yanlışlıkla klinik psikoloji ve terapi uygulamaları ile birlikte anılmaktadır. Oysa Psikolojinin oldukça geniş bir inceleme ve çalışma alanı bulunur. Amerikan Psikologlar Derneği (APA) 54 farklı Psikoloji alt alanı tanımlamaktadır. Ülkemizdeki lisansüstü eğitimler düşünüldüğünde ise 5 psikoloji alt alanı (Klinik-Uygulamalı Psikoloji, Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikoloji, Endüstri ve Örgüt Psikolojisi, Deneysel-Bilişsel Psikoloji) ileri düzeyde eğitimlerle desteklenebilmektedir.
Psikoloji Lisans Eğitimleri Amerika ve Avrupa sistemlerinde çeşitli standartlara bağlanmıştır. Ülkemizde, bu uluslararası standartlar göz önünde bulundurularak yerel programların kriterleri, Türk Psikologlar Derneği çatısı altında, Psikoloji Programları Akreditasyon Birimi (PPAB) Psikoloji Lisans Programları Akreditasyon Yönetmeliği ile belirlenmiştir. Buna göre, bir Psikoloji Lisans Programı, Psikolojinin temel alt alanlarının ve uygulamalarının kapsandığı temel bilim eğitimi niteliğindedir ve Psikoloji Lisans Eğitiminin amaçları aşağıdakileri içermelidir:
Amacımız, öğrencilerin Psikolojinin alt alanları ve ilişkili disiplinleri hakkında temel ve güncel bilgilere sahip olmalarını sağlamaktır.
Bu doğrultuda vizyonumuz ve temel arzumuz, öğrencilerimizin en temelde etik kurallara ve insana saygılı, mesleki mevzuatları ve güncel alan yazını takip eden, bilimsel düşünme becerisi ile donanmış meslektaşlar olarak yetişmeleri ve kazandıkları bilgi ve becerileri uygulamaya ve topluma katkı sağlayacak girişimlere dökebilmeleridir.
Psikoloji Lisans Programı'nın müfredatı, Psikoloji temel alanlarına (klinik psikoloji, sosyal psikoloji, gelişim psikolojisi vb.) ve araştırma becerilerine (araştırma yöntemlerine giriş, nicel araştırma yöntemleri, nitel araştırma yöntemleri, istatistiğe giriş, istatistik uygulamaları vb.) yönelik zorunlu dersleri, uzmanlık alanlarına ilişkin çeşitli seçmeli dersleri (psikanalizin doğuşu ve gelişimi, sosyal biliş, çocuk ve oyun, psikoterapi yaklaşımları vb.) ve Psikoloji ile ilgili diğer disiplinlerin (sosyoloji, felsefe, biyoloji vb.) derslerini içerecek şekilde oluşturulmuştur.
Programın eğitim dili Türkçe’dir. Ancak öğrencilerimizin isteğe bağlı hazırlık eğitimi alması teşvik edilmektedir.